4 goede voornemens voor je team!

Het nieuwe jaar is begonnen, een mooi moment om stil te staan bij het team waarin je werkt. Het zijn de mensen waarmee je misschien wel het meest contact hebt in een week. Binnen de advocatuur wordt er weinig gekeken naar dit teamniveau, terwijl het zo belangrijk is. Een goede band met directe collega’s zorgt voor een fijnere werksfeer en een team dat goed samenwerkt presteert beter. Deze maand is bij uitstek geschikt om met je team goede voornemens te maken voor 2021.  Lees daarom snel de 4 goede voornemens voor jouw team! 

1. Leer een slechte eigenschap af 

Elk team heeft eigen gewoonten en maniertjes die er in de voorbije jaren bewust en onbewust zijn ingeslopen. Sommige gewoonten hebben mogelijk een negatief effect op het werk of de onderlinge relatie tussen teamleden. Denk bijvoorbeeld aan het structureel te laat komen van teamleden bij een overleg, of aan ‘grappen’ die ten koste van anderen worden gemaakt. Andere voorbeelden van slechte eigenschappen zijn: geen tijd nemen om feedback te geven, niet uitspreken van irritaties, aannames maken over elkaar en het voortrekken of buitensluiten van bepaalde teamleden. Laat heel je team één of twee slechte eigenschappen van het team opnoemen en beslis gezamenlijk welke eigenschap jullie als eerst gaan afleren. Maak indien nodig een actieplan om dit te bewerkstelligen.  

2. Evalueer samenwerking met teamleden

Spreek af dat elk teamlid tenminste met één directe collega binnen een maand bij elkaar komt om te bespreken hoe de samenwerking verloopt. Want, wees eerlijk, hoe vaak hebben jij en je collega besproken hoe het de afgelopen maand tussen jullie is gegaan? Waarschijnlijk te weinig. Stel in dit gesprek vragen als: ‘Wat kan ík doen om de samenwerking te verbeteren?’, of ‘Wat vind je van mijn manier van communiceren?’. Spar samen over waar kansen tot verbetering liggen. Wees eerlijk en oprecht in dit gesprek, juist ook als dit betekent dat er kritische feedback moet worden gegeven.  

3. Verkrijg inzicht hoe het met je team gaat

Het leveren van goed werk door individuele teamleden wordt vaak gezien als een vanzelfsprekendheid. Aan de ene kant logisch want iedereen moet zijn werk naar behoren uitvoeren, daar krijg je tenslotte voor betaald. Aan de andere kant vergeten we hierdoor soms het menselijke aspect en gaat het altijd om de inhoud. Een goed voornemen is om in 2021 hier wat aan te veranderen. Start met luisteren naar elkaar. Voer individuele gesprekken (geen surveys!) waarin iedereen kan vertellen hoe het gaat, waar verbeterpunten liggen en waar ze tegen opkijken. Je kunt zoveel informatie halen uit een goed gesprek. Op deze manier krijg je een goed inzicht in je team. De individuele aandacht zorgt ervoor dat teamleden het gevoel hebben dat ze er toe doen. Vanaf daar kunnen jullie verder werken om als team nog beter te presteren in 2021. Al die gesprekken klinken als veel werk en dragen niet bij aan het halen van je urentarget. Daarnaast is er een grote kans dat je jezelf niet de geschikte persoon vindt om dit te doen. Helaas zijn juist de leiders van het team binnen een advocatenkantoor (partners) vaak te druk om dit te doen, terwijl het zo belangrijk is. Dit is iets wat zeker moet veranderen, maar niet van de één op de andere dag zal gebeuren. Laat je daarom helpen om de eerste stap te zetten naar een meer open, fijne en menselijke cultuur binnen jouw team en schakel een externe partij in die al het werk uit handen neemt.   

4. Doe iets wat jullie nooit hebben gedaan 

Elk team raakt wel eens in een sleur door continue met dezelfde mensen te zijn, dezelfde soort werkzaamheden te doen of dezelfde soort uitjes te organiseren. Doe in 2021 iets helemaal nieuws. Blijf innoveren en investeren in je team. Dit kan héél breed zijn en zowel inhoudelijk als recreatief. Van een masterclass digitale technologie tot een picknick in het park. Of spreek bijvoorbeeld af dat je een werkdag elkaar alleen maar belt in plaats van mailt. Organiseer een gezonde snack wedstrijd voor bij een wekelijks koffiemoment. Speel gedachtenbingo of lees allemaal hetzelfde boek en bespreek het. Neem allemaal een foto mee naar de teammeeting en leg uit waarom deze foto iets voor je betekent. Talloze mogelijkheden en het is weer eens wat anders dan de virtuele pubquiz of het jaarlijkse bowlinguitje. Het brengt jullie een fijne afwisseling, nieuwe inzichten over elkaar, betere relaties en wellicht ook nieuwe ideeën. Uiteraard zullen mensen sceptisch zijn, maar dat is hoogstwaarschijnlijk het geval bij elk van deze voornemens, of nog erger, bij elke verandering. 

Hoe pak je het aan? 

Plan een (online) meeting of voeg een agendapunt toe aan een reeds geplande meeting. Bespreek de voornemens en pols of iemand nog meer goede ideeën heeft. Natuurlijk hoeven jullie niet direct alle goede voornemens na te streven, maar kies gezamenlijk welke voor jouw team geschikt zijn. Zorg wel dat de voornemens die je kiest, daadwerkelijk worden volgehouden. Vraag bijvoorbeeld aan je teamleden om bij te houden hoe vaak zij alsnog de slechte eigenschap voorbij zien komen, of maak een actieplan om meer inzicht te krijgen in je team. Evalueer regelmatig, bijvoorbeeld elke maand. In de evaluatie geeft iedereen aan hoe hij er mee bezig is geweest en of er vooruitgang is te zien. Uiteindelijk moet het een gewoonte worden. Al deze voornemens brengen de focus iets meer naar het menselijke aspect van werk en dat is zo hard nodig in de advocatuur!

Hulp nodig? Mail snel naar info@archieadvisory.nl voor een vrijblijvend gesprek.