4 redenen om werkzaam te blijven in de advocatuur

Soms is het goed om te beseffen dat je eigenlijk een harstikke fijne baan hebt, waar je nog jaren met plezier kan blijven zitten. Vaak genoeg is er iets te klagen, maar denk eens aan deze 4 redenen om werkzaam te blijven in de advocatuur.

1. Leuke collega’s

Je hebt leuke collega’s. Gezellige mensen die je waarschijnlijk ook buiten werk ziet. Het maakt de werkdag extra leuk als je je lunchpauze spendeert met fijne mensen die je goed kent. Geen gesprekken over het weer, maar interessante discussies of gewoon een heerlijk slap gesprek. Zeker nu er weer iets meer uitzicht is op borrels, uitjes en vaker op kantoor werken, is het sociale aspect van jouw werk iets wat niet ondergewaardeerd mag blijven. Naast de gezelligheid speelt natuurlijk ook mee dat het intelligente mensen zijn, met interesse in dezelfde soort onderwerpen. De hoge werkethiek zorgt voor een ambitieuze werkomgeving waarin iedereen het begrijpt als er even een tandje bij moet worden gezet.

2. Het werk is inhoudelijk heel leuk

De dossiers en zaken waar jij je dagelijks mee bezig houdt zijn interessant. Heerlijk om je helemaal vast te bijten in een bepaald project en regelmatig echt de diepte in te gaan. Je krijgt verantwoordelijkheid en levert een bijdrage aan de uitkomst van de zaak. Cliënten zijn geholpen door jouw inzet en voor hen maak je een verschil. Twijfel je wel eens? Denk eens na over de leukste zaak waar je aan gewerkt hebt en bedenk waarom dat zo leuk is. Probeer dan meer van dat soort zaken te doen. En natuurlijk ook niet verkeerd, je verdient er een leuke boterham mee.

3. Kennis en opleidingsmogelijkheden

Je bent omringd door slimme en ambitieuze mensen die heel veel kennis hebben. Je leert van hun jarenlange ervaring en kan er terecht met vragen. Je collega’s weten dat het heel belangrijk is om iets tot op de bodem uit te zoeken met interessante inhoudelijke discussies tot gevolg. Voor jongere collega’s kan jij juist als vraagbaak gelden en hen helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast biedt je werkgever vaak veel opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Een specialistische inhoudelijke opleiding? Wordt geregeld. Meedoen aan een persoonlijk leiderschapsprogramma? Volgende maand start een nieuwe ronde. Deze aspecten worden nog wel eens voor lief genomen maar het zijn kostbare trajecten die ervoor zorgen dat jij je blijft ontwikkelen.

4. Het gras lijkt groener maar is het niet altijd

Alternatieve banen lijken vanaf een afstand veel voordelen te hebben, maar dit is niet altijd het geval. Als bedrijfsjurist ben je misschien veelal bezig op high-level niveau of juist met redelijk standaard juridisch werk. Als het een beetje lastig wordt schakelen ze een advocaat in. Bij de overheid is de druk wellicht lager, maar gaat het daar wel snel genoeg voor jou? En de trend om als freelance advocaat te beginnen kent ook niet alleen maar voordelen. Besef dus goed dat als je een overstap overweegt, je niet alleen dingen te winnen hebt, maar ook te verliezen.

Positief bijdragen

Er zijn dus veel positieve elementen aan het werk als advocaat, maar niet alles is optimaal. Er is natuurlijk nog veel te winnen binnen de advocatuur. Zeker op het gebied van werkcultuur. Dit zie je terug in de afwezige ambitie bij jonge advocaten om partner te worden (‘Freelanceadvocaten’, quote februari 2022, ‘Jonge advocaat wil ook leven naast werk’, FD mei 2021). Iedere advocaat kan positief bijdragen aan de verbeterpunten van het kantoor. Jij hebt het zelf in de hand om de werkcultuur op de agenda te zetten en te verbeteren. Natuurlijk, dit gaat niet over één nacht ijs en je hebt ongetwijfeld hulp nodig. Maar hoe mooi als straks, mede door jouw inzet, op dit lijstje als vijfde punt ‘fijne en prettige werkcultuur’ kan worden toegevoegd? Zo voelen jouw collega’s straks daadwerkelijk minder noodzaak om bij een andere werkgever te gaan kijken.

Delen: