Bel-angst: 6 dingen die iedereen wel eens doet

We vinden het maar spannend, bellen. Binnen elke sector komt bel-angst voor, en vaker dan je denkt. In een column verbaasde psycholoog en schrijver Thijs Launspach* zich er onlangs nog over, maar onder medewerkers met minder dan zeven jaar werkervaring is het eigenlijk wel een geaccepteerd fenomeen. Iedereen met bel-angst zal onderstaande acties herkennen.
Maar hoe kom je hier vanaf?

Zes dingen die iedereen met bel-angst wel eens doet:

  1. Na twee keer over laten gaan snel ophangen met een opgelucht gevoel: “Yes, hij/zij neemt niet op.”
  2. Niet opnemen als je gebeld wordt terwijl je daar prima gelegenheid voor hebt.
  3. In iemands agenda kijken of degene die je moet bellen niet toevallig een afspraak heeft. Dit is zo inefficiënt. Als de persoon in een meeting zit dan merk je dat wel omdat hij/zij niet opneemt.
  4. Uitstellen of smoesjes verzinnen: “Ik ga eerst wel even dit doen en dan bel ik écht”, of steevast denken tussen 11.45 en 14.00 uur: hij/zij is nu vast aan het lunchen.
  5. Een kamer of plek zoeken waar echt helemaal niemand stiekem kan meeluisteren, ook al gaat het helemaal niet om vertrouwelijke informatie en mag je kamergenoot het gesprek prima horen.
  6. Afspreken met andere collega’s: laten we contact hebben per chat of mail omdat we dat allemaal fijn vinden, we zijn tenslotte millennials.

Appen of mailen is soms heel inefficiënt. Op vijf mails heen en weer zit je zo (vraag verkeerd geïnterpreteerd, vraag vergeten te beantwoorden, antwoord is onduidelijk, OK, o trouwens…) Daarnaast bouw je sneller een relatie met iemand op als je die persoon ook echt spreekt. Ook is de kans op irritaties en onjuiste aannames een stuk groter via mail of app.

Dus neem jezelf voor:

  1. Eén keer per dag bel ik iemand die ik eigenlijk zou mailen.
  2. Eén keer per week bel ik iemand uit mijn team (om iets af te stemmen of gewoon om een praatje te maken).
  3. Ik bel altijd terug, ook als ik het nummer niet ken.

Stel jezelf deze drie doelen voor deze maand en evalueer achteraf. Weet jij van jezelf dat afspraken met jezelf niet altijd even goed worden nagekomen? Vind een andere collega met bel-angst en help elkaar om de bel-angst te overwinnen. Bel-angst op grotere schaal overwinnen? Bespreek deze acties in je team en zorg dat niemand in jullie team meer schrikt als de telefoon overgaat. Als je dit volhoudt, zullen de bovenstaande zes acties niet eens meer in je gedachten opkomen.

* “Steeds meer jongeren hebben last van belangst, gaat het telefoneren uitsterven?” Thijs Launspach, 13 februari 2023.