Een nuttige zomer op kantoor

Het is bijna zomer! Iedereen kijkt daar altijd naar uit. Waarom? Natuurlijk de zon, de gezelligheid en leuke zomeravondactiviteiten: bbq met vrienden, lekker buiten sporten of een terrasje op na werk. Daarnaast is het op kantoor vaak wat rustiger en zijn de meeste mensen een week of 2 á 3 op vakantie. Iedereen is in relaxmodus. Lekker rustig op de winkel passen of misschien ga je er zelf ook even tussenuit. Dit sfeertje is de hele maand juli en augustus aanwezig, want iedereen gaat verspreid op vakantie.
Juist omdat er in de zomerperiode even gas terug kan worden genomen, staat niemand echt te springen om extra klusjes te doen. De acquisitie- en business development taken worden tenslotte al weken vooruit geschoven, want in de zomer is het toch rustiger. Toch kan je deze zomer makkelijk nuttig maken, zonder dat dit af doet aan de fijne relaxte sfeer.

Het ideale moment om te investeren
De zomer is namelijk het ideale moment om te investeren in medewerkers. Want waar gaat het om binnen de advocatuur? Juist: de mensen die er werken. Medewerkers zijn de enige asset die een advocatenkantoor heeft, maar daar wordt nog niet altijd op geacteerd. Breng daar verandering in en  neem deze zomer de tijd om echt te luisteren naar wat medewerkers te melden hebben. Ga in kleine groepjes lunchen, plan één op één gesprekken in een relaxte omgeving zoals op het terras of organiseer kleine brainstormsessies. Geef medewerkers de mogelijkheid om te vertellen hoe zij over werken bij dit kantoor denken, waar zij uitdagingen in zien, wat ze juist prettig vinden maar ook waar ze tegenop kijken. Stel vragen als: Hoe beleef jij je werkdruk en de druk van je target? Ga je met plezier naar je werk? Wat zijn momenten dat je baalt van dit werk? Wat denk jij dat we in dit team vaker moeten bespreken? Hoe vindt jij dat de communicatie in ons team gaat? Wat kan ik beter doen?

Een open gesprek

Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat het een open gesprek wordt. Het mag in geen enkel opzicht lijken op ook maar iets van een beoordelingsgesprek. Hoe doe je dat? Start zelf met open zijn. Deel dingen die jij moeilijk vindt en vertel een persoonlijk verhaal. Stel je kwetsbaar op. En o zo belangrijk: zorg dat je écht open staat voor eventuele kritische punten. Ga niet in de verdediging indien een medewerker een verbeterpunt aankaart. Alle input is nuttig en om deze te ontvangen is een niet-oordelende houding van groot belang.

Neem direct na het gesprek even een kwartiertje de tijd om de belangrijke punten te noteren, zodat je altijd kan terughalen wat die persoon heeft gezegd en belangrijk vindt. Na de zomer kan je een terugkoppeling geven, bijvoorbeeld tijdens een teamvergadering in september. Geef terug aan het team wat je hebt gehoord en waar verbetering mogelijk is. Geef het team de mogelijkheid om met elkaar hierover het gesprek aan te gaan. Stel projectgroepjes aan om de verbeteringen te realiseren. Zo zorg je dat de zomer echt nuttig is geweest.

Voor wie?

Veel zullen denken: dit is een taak voor de partner. Hij of zij stuurt tenslotte het team aan. Dat is natuurlijk zo en het zou heel goed zijn als de partner hier deze zomer tijd voor vrij maakt (schroom niet om dit stukje even door te mailen). Maar ook senior of medior medewerkers kunnen hier mee starten. Zeker als jouw team wordt aangestuurd door een partner die helemaal niets van dit soort gesprekken moet hebben, is het misschien een mooie gelegenheid om deze kans te pakken. Zo zorg je ervoor dat dit soort onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt in jullie team. Niet alleen de partner is verantwoordelijk voor een prettige werkcultuur maar iedereen moet daar zijn steentje aan bijdragen.

Sommige mensen worden misschien al ongemakkelijk bij het idee van deze gesprekken, maar zonder een sprong uit het comfortabele zal je nooit stap verder maken in de relatie met je medewerkers of collega’s. Weten wat er speelt binnen het team is essentieel om als team goed te presteren en medewerkers te behouden. Op naar een nuttige zomer op kantoor!