Hoe je een gewone werkdag net wat leuker maakt

Veel werkdagen zijn normaal. Een gewone werkdag. Niet bijzonder leuk. Niet bijzonder vervelend. Waarschijnlijk goed druk (want dat is nou eenmaal de status waar wij blijkbaar continu in leven), met minimaal één kleine irritatie en één moment waarvan je moet glimlachen. Rond half één lunch op kantoor waar jij als gewoontedier vaak dezelfde dingen pakt. En dat is prima. Werk hoeft niet iedere dag fantastisch te zijn. Je hoeft niet iedere dag met glunderende ogen van voldoening thuis te komen en allerlei verhalen op te hangen aan je partner, huisgenoot of kat. Werk was prima, weinig over te zeggen. Ja, de meeste dagen zijn zo.

Blijk van waardering

Wat een dag nou net ietsjes bijzonderder kan maken, is als je iets leuks hoort van een collega. Een blijk van waardering, een compliment. Een opmerking waardoor je weet dat je het allemaal ergens voor doet. Want ja, natuurlijk doe je het (ook) voor het salaris maar helaas is dat nou niet iets wat ervoor zorgt dat je elke dag super happy kantoor uitloopt. Een fijne opmerking zorgt voor dat beetje endorfine waardoor je met energie aan het laatste klusje van de dag begint, in plaats van met tegenzin. Het zorgt ervoor dat je met een glimlach op de fiets naar huis zit.

Omdat het motto binnen deze beroepsgroep nog steeds ‘geen bericht is goed bericht’ is, kan het wat ongemakkelijk zijn om zoiets te zeggen. En ja, wat moet je eigenlijk zeggen?

Makkelijk iemand blij maken

Een korte opmerking doet al goed, zoals ‘ik zie hoe hard je werkt’, of ‘hé ik ben blij met je duidelijke mail van zojuist, dat maakt mijn dag een stuk makkelijker’, of ‘wat fijn dat je meteen hebt kunnen kijken naar mijn vraag, hierdoor kan ik snel schakelen en dat waardeert deze client zeker’, of ‘dit is een ingewikkeld advies, goed gedaan’ of, ‘je bent helemaal alleen naar dat evenement gegaan, dat vind ik echt knap van je’, of, ´Ik zie hoeveel tijd je het heeft gekost, mooi resultaat’.

Specifieke, persoonlijke woorden hebben natuurlijk meer impact: ‘ik zeg het waarschijnlijk te weinig maar ik vind jouw rol op dit dossier heel waardevol, je [ziet] namelijk snel [x] en [x] hierdoor hebben we veel meer kunnen bereiken op [x] en [y]’ of ‘ik weet dat je een drukke tijd hebt gehad met de opleiding die je ernaast volgde en wilde even zeggen dat ik het knap vind hoe je dat allemaal hebt gedaan, in het team was je alsnog op volle kracht en hebben we veel aan je gehad’ of ‘Ik zie dat je deze [x en y] taken van [z] hebt overgenomen toen die [ziek/met vakantie was], dat is erg fijn.’.

Zo achter elkaar klinkt het misschien wat zoetsappig en overbodig (we doen toch gewoon ons werk), maar neem nou maar aan dat je daar iemand wél blij mee maakt.

Gewoon doen!

Met deze emmer vol inspiratie kan jij vandaag de gewone werkdag van een collega net even wat leuker maken. Er zijn inderdaad redenen om het niet te doen (tegen mij wordt dat ook nooit gezegd, dat hoort toch gewoon bij je normale werk, straks reageert hij heel ongemakkelijk) maar laat je daar niet door tegenhouden. Besef dat jij het eenvoudige vermogen hebt om iemands werkdag bijzonder te maken. En zet dat vermogen gewoon iets vaker in.

Delen: