Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the complianz-gdpr domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1087797001/archieadvisory.nl/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1087797001/archieadvisory.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Hoe is het? Ja druk! – Wat als we daar nu lekker mee stoppen? - Archie Advisory

Hoe is het? Ja druk! – Wat als we daar nu lekker mee stoppen?

Hoe is het? Ja druk! En hoe vaak hoor je de vraag ‘druk zeker?’ direct volgend op hoe is het? Bijna iedereen beantwoord deze vraag bevestigend, soms zelfs automatisch, met als gevolg dat druk zijn de standaard is geworden. Wat als we daar nu lekker mee stoppen?

Druk, druk, druk
Is het fijn om druk te zijn? Soms wel. Even hard werken om iets af te krijgen. Een deadline die er voor zorgt dat je toch net wat harder je best doen. Maar continu druk zijn is niet prettig, niet nodig en niet wenselijk.

De invulling van het woord druk is wellicht ook mee verschoven met de maatschappelijke trend om druk te zijn. Doordat het zo gewoon is om druk te zijn, geef je snel met ‘ja’ antwoord, terwijl je soms gewoon een gezonde hoeveelheid werk hebt liggen. Dit komt ook doordat we druk zijn gelijkstellen aan succesvol zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Toch is de koppeling van niet druk zijn naar lui of niet ambitieus snel gemaakt in het menselijk brein. Als je wel eens ‘nee’ zegt op de vraag, herken je vast de reactie als; ‘oooh wat fijn, dat zou ik ook wel eens willen’ maar dan altijd met een ondertoon of blik waardoor je gaat twijfelen aan jezelf: doe ik iets verkeerd dat ik het niet druk heb?

Maar, eyeopener: je hebt druk zijn niet nodig om erbij te horen. Zoals Adam Grant heeft verwoord: “A busy life is not a symbol of status. It’s a symptom of trying to do too much for too many people.”* Ook kan het dus zijn dat de drukte eigenlijk wel meevalt, maar dat je gewoon ‘ja’ zegt omdat het de maatschappelijke standaard is geworden. En dan ga je er vanzelf in geloven.

Dus laten we allemaal lekker stoppen met bevestigend beantwoorden van de druk-vraag. Dan vergaat de wereld niet, creëren we niet onze eigen verplichting tot druk zijn en staan we allemaal een stuk relaxter in het leven. Stel de vraag ook zelf niet te pas en te onpas, anders hou je dit verknipte statussymbool in stand. Natuurlijk, soms zie je een collega overlopen en is het goed om hier even op door te vragen. En als je het écht altijd druk hebt, besef dan dat jij de enige bent die hier verandering in zal kunnen aanbrengen.

Kan jouw kantoor wel wat hulp gebruiken bij de bewustwording van houding en gedrag op de werkvloer, neem gerust contact op.

Delen: