Een beetje waardering doet wonderen

traditioneel kantoorWat vind jij belangrijk op werk? Wat bepaalt waarom jij het wel of niet naar je zin hebt? Het inhoudelijke aspect is natuurlijk belangrijk. Minstens net zo belangrijk zijn je collega’s, je baas, samenwerking, sfeer, cultuur, waardering, erkenning, veiligheid en je work-life balans. Al deze elementen hebben invloed op elkaar en bepalen of jij blij thuiskomt na een dag werken.

Een fout die in veel traditionele organisaties wordt gemaakt is dat er alleen gefocust wordt op het inhoudelijke aspect. Bij advocatenkantoren en accountantskantoren gaat het vaak maar om één ding: de klant moet worden bediend. En snel ook. Zij vergeten dat medewerkers ook mensen zijn.

Vergelijk deze twee situaties

Na keihard werken aan een leuk project heb je een stuk opgeleverd. Voordat je weggaat merkt je baas op dat hij het waardeert dat je de afgelopen 3 avonden zo lang hebt doorgewerkt en dat het stuk inhoudelijk van goede kwaliteit is. Hij weet dat je je graag wilt ontwikkelen dus hij zal morgen even een half uurtje met je zitten om wat punten toe te lichten. Ook geeft hij aan dat hij het waardeert als jij verbeterpunten aankaart die kunnen worden meegenomen in volgende projecten. Je gaat met een lekker gevoel naar huis.  

Het is een wereld van verschil als deze opmerking niet wordt gemaakt, of zelfs erger: ‘Volgende keer graag wat eerder opleveren’. Ben je mooi klaar mee. Negatieve gedachten vliegen door je hoofd. Voor wie zit ik eigenlijk deze hele week tot 22u op kantoor? Hoe had ik het eerder kunnen opleveren als niemand bereid was mij te helpen? Is dit wel wat ik wil?

De gevolgen zijn groot

In de eerste situatie kijk je met een goed gevoel terug op het leuke project. Je work-life balans heeft er even onder geleden, maar voor je gevoel was dat het waard. Je zou het zo nog een keer doen. Het gevoel heerst dat het efficiënter had gekund als je wat meer sturing had gekregen. Je voelt je nu comfortabel genoeg om dit aan te geven. Waardering is zo belangrijk. 

geen waardering zorgt voor ontevreden medewerkers In het tweede geval baal je. Geen haar op je hoofd die eraan denkt om hier wat over te zeggen, mogelijk krijg je nog een snauw. Door niks te zeggen is de kans groot dat het de volgende keer hetzelfde verloopt. Je wordt langzamerhand steeds ongelukkiger in je huidige baan.

Helaas komt de tweede situatie geregeld voor bij advocatenkantoren, met alle gevolgen van dien op de sfeer, de samenwerking en de medewerkerstevredenheid. Waardering en erkenning zijn eerder een uitzondering dan de regel. De cultuur is al jaren hetzelfde en er is geen veilige omgeving om te zeggen waar je mee zit. Dit kan en moet anders. Archie Advisory helpt hierbij. Neem contact op voor een intakegesprek!