Niemand wil settelen voor prima

Er zijn periodes dat er weken, zelfs maanden, voorbij gaan zonder dat je echt nadenkt over je carrière en toekomstplannen. Op de automatische piloot fiets je dagelijks naar kantoor. Je werkt geconcentreerd aan je projecten, luncht met collega’s en als je je taken met succes heb afgerond, ga je weer op huis aan. In het weekend is het tijd voor ontspanning. Je leeft je uit in een sportwedstrijd of drinkt een biertje met vrienden op dat gezellige terras aan het water (goede oude tijd). Maandag begint de nieuwe werkweek. Hier kijk je niet perse naar uit maar je ziet er ook niet tegenop. Het gaat allemaal wel prima.

niemand wil settelen voor prima

Prima. Een veel gebruikt woord dat vaak een onverschillig gevoel illustreert. Als we goed bij ons zelf te rade gaan, weten we dat er wel iets moet veranderen. Dit kan op verschillende vlakken, zoals het zoeken van een nieuwe hobby. Dit is in veel gevallen niet de oorzaak. We vullen ons weekend namelijk met dingen die we écht leuk vinden, dingen waar we energie van krijgen. Daarom kijken we er juist zo naar uit. Het element in ons leven waar we vervolgens over gaan twijfelen is ons werk.

In deze rustige coronatijden, komen deze twijfelende gedachten vaker om de hoek kijken. De routine is verbroken en de automatische piloot uitgeschakeld. Vragen als: “Waarom doe ik dit werk eigenlijk? Word ik hier echt gelukkig van? Wil ik dit nog heel mijn leven doen?” blijven door ons hoofd spoken. Uiteindelijk is er één onvermijdelijke conclusie.

Prima is niet genoeg

We settelen niet voor prima. En waarom zouden we?! Waar oudere generaties werk eerder zien als “gewoon een manier om geld te verdienen”, vinden jongere generaties dat hun werk vooral leuk moet zijn. Volkomen logisch als je bedenkt dat we elke week minimaal 40 uur besteden aan onze baan. We willen meer dan prima. Op een gegeven moment neemt dit knagende gevoel de overhand en ondernemen we langzamerhand wat meer actie.

Wat mis je?

De eerste stap is nadenken over een alternatief. Wat wil je dan wel? Dit blijkt vaak een erg lastige vraag. Er wordt vaak direct nagedacht over banen buiten het huidige bedrijf. Er wordt passief gekeken naar vacatures en met meer interesse geluisterd naar verhalen van kennissen over hun baan. Met een schuin oog kijken naar vacatures is de meest voorkomende eerste stap, maar eigenlijk niet direct de meest logische stap. De afgelopen periode in je huidige baan omschreef je toch als prima? Er waren een hoop elementen die prettig waren. Mogelijk zijn er bij je huidige werkgever, of zelfs binnen je huidige functie aanpassingen te maken zodat jij wel echt blij wordt van je werk!

Het is van belang om bij jezelf na te gaan wat je precies mist op werk. Hoe zou jij een leuker werkleven kunnen hebben? Deze vraag is essentieel en kan per persoon heel anders beantwoord worden. Meer uitdaging of verantwoordelijkheid kan een antwoord zijn. Mogelijk is je werk te eentonig en zou je graag een heel ander project erbij doen. Of wil je graag iets betekenen voor de maatschappij en is dit in je huidige functie niet mogelijk? Er zijn nog talloze andere antwoorden op deze vraag te bedenken. Ook kleinere elementen kunnen rol spelen, zoals: flexibelere werktijden, variatie van mensen met wie je samenwerkt, betrokken worden bij het organiseren van evenementen of bij het opleiden van nieuwe medewerkers.

Als je voor jezelf helder hebt wat jou gelukkiger zou maken op werk, ben je al verder dan de meeste mensen. Nu is het moment om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende. Dit gebeurt nu te weinig omdat we vaak bang zijn voor de gevolgen van zo’n gesprek. Als ik aankaart dat ik niet helemaal tevreden ben met mijn functie, word ik dan direct afgeschreven? Heeft dit gevolgen voor mijn positie en mogelijke promotie? Je zou wel iets anders willen, maar ontslagen worden zou worst-case scenario zijn. Het gesprek aangaan kan spannend zijn, zeker als er geen sprake is van een open cultuur. Het uitstellen van zo’n gesprek is daarom een aantrekkelijke optie. Op deze manier settelen we dus toch voor prima.

Een ideale werkgever laat zijn medewerkers niet settelen voor prima! 

Een gesprek met je huidige werkgever is de ideale eerste stap, al is dit voor je gevoel niet zonder risico’s. Een partij die bij uitstek geschikt is om dit soort gesprekken te initiëren is de werkgever. Een bedrijf die echt om zijn mensen geeft, weet wat er bij ze speelt. Zij gaan regelmatig gesprekken aan en luisteren naar hun medewerkers. Binnen zo’n organisatie is er ook geen angst om twijfels aan te kaarten. Zij proberen samen met jou een oplossing te vinden en staan open voor jouw ideeën, zodat het talent voor de organisatie niet verloren gaat. In de ideale organisatie sta jij als medewerker centraal en worden behoeften regelmatig in kaart gebracht. Een ideale werkgever laat zijn werknemers niet settelen voor prima!

Veel bedrijven zijn nog lang niet zo ver. Naast het halfjaarlijkse beoordelings- en ontwikkelingsgesprek wordt er weinig stilgestaan of medewerkers het naar hun zin hebben. Ondertussen zijn de medewerkers minder gemotiveerd, minder productief en kijken ze regelmatig naar vacatures. Het risico om medewerkers te verliezen is groot. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren voordat iemand besluit om wel te solliciteren. Zo kan een bedrijf één van haar toptalenten verliezen terwijl dit voorkomen had kunnen worden.

De transformatie naar een moderne organisatie waarin de medewerker centraal staat vergt tijd en die is vaak schaars. Wij helpen hiermee en gaan een open gesprek aan met de medewerkers. Al het werk wordt uit handen genomen en er kan zonder angst gesproken worden. Is dit iets voor jouw team? Neem dan contact met ons op! Ben jij op zoek naar een sparringpartner om erachter te komen waarom jij je werk niet leuk vind en wat er moet veranderen om het wel weer leuk te vinden? Neem dan ook gerust contact op!