Investeer in samenwerking!

Yes, weer een project succesvol afgerond! Nu even bespreken wat er goed ging in deze samenwerking. Ik zal even laten weten dat ik de manier van communiceren op twee momenten helemaal niet prettig vond. Na ons vorige project hebben we afgesproken dat we direct na elk project de samenwerking bespreken. Daar worden onze resultaten alleen maar beter van!

Bovenstaande situatie is eerder de uitzondering dan de regel. Het bespreken van een samenwerking gebeurt binnen advocatenkantoren helaas niet vaak genoeg. Het is zo normaal om projecten samen met een collega op te pakken, dat we te weinig stil staan bij het samenwerken an sich. Zonde, want samenwerken heeft allerlei effecten op ons gevoel, onze gemoedstoestand en onze productiviteit. Een investering hierin loont!

Sociale boost…

Samen een project succesvol afronden geeft energie. Het gevoel samen iets bereikt te hebben maakt trots. Het zorgt voor saamhorigheid, zeker als je met collega’s drie avonden hebt doorgepakt. Grote kans dat de onderlinge relatie na zo’n succesvol project is verbeterd.

Mensen hebben sociale interacties nodig en daarom roept samenwerken vaak positieve emoties op. Niet zo gek dat in de huidige coronacrisis het ontbreken van deze sociale interacties ook een veel gehoord gemis is. Samenwerken zorgt voor verschillende inzichten die gezamenlijk leiden tot een betere uitkomst. Het even sparren als je vastloopt of het samen oplossen van problemen worden als positief ervaren. Samenwerken geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Het is soms ook heerlijk om samen even te klagen over een gemeenschappelijke ‘vijand’ zoals de tijdsdruk, de wederpartij of het mooie weer terwijl jullie binnen zitten.

…of energievreter

Een goede samenwerking gaat soms vanzelf. Er is een bepaalde chemie en jullie zitten op één lijn. Het werkt gewoon lekker. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Soms slaat een goede samenwerking om in een slechte. We kennen allemaal samenwerkingen die energie vreten. Irritaties, botsingen en compleet verschillende werkwijzen zorgen ervoor dat het project moeizaam verloopt. Na een dag op werk ben je er helemaal klaar mee. Continue tegenspraak of afwijzing van het door jou opgeleverde werk maken dat je gedemotiveerd raakt. Het liefst zeg je tegen je collega: “als jij het zo goed weet, doe het dan maar zelf”. Je weet echter zelf ook dat dit niet de oplossing is. Wat is dan wel handig? Het lastige is dat binnen advocatenkantoren nauwelijks over samenwerkingen wordt gesproken. Zo zit de cultuur niet in elkaar. Om een samenwerking (weer) als positief te kunnen beschouwen moet er wat aan gewerkt worden. Tijd voor een investering!

Maak het bespreekbaar

Een simpele oplossing voor het aanpakken van een vervelende samenwerking is om deze te bespreken. Stap op je collega af en vraag of hij deze week een half uurtje kan vrijmaken. Ga een open gesprek aan en benadruk ook de goede dingen van de samenwerking, niet enkel de slechte. Praat vanuit je eigen gevoel maar zorg dat emoties niet de overhand krijgen. De opmerking: “Ik voel mij soms nutteloos als ik zie dat mijn stukken helemaal worden herschreven” zal waarschijnlijk tot een constructievere oplossing leiden dan: “Jij zorgt ervoor dat ik al mijn werk voor niks doe, ik kan beter naar huis gaan.” Dit gesprek kan in een hiërarchische verhouding soms spannend zijn. Echter is het alternatief, komende projecten gevuld met irritaties en negatieve emoties, een minstens net zo slecht vooruitzicht. Grote kans dat deze pro-activiteit juist wordt gewaardeerd door je collega’s en leidinggevende.

Ook als een samenwerking goed gaat, is het handig om hier bij stil te staan. Ga samen na waarom het goed gaat en noteer dit. Mocht er plotseling wrijving zijn, dan hebben jullie altijd iets om op terug te vallen. Daarnaast leer je hierdoor na te denken over je samenwerkingen en om deze te analyseren. Dit komt van pas bij toekomstige projecten en zorgt ervoor dat je bedreven wordt om een open gesprek aan te gaan. Daarnaast maakt het de samenwerking alleen maar leuker!

Neem het voortouw en maak een samenwerking bespreekbaar. Zo zorg je er zelf voor dat de cultuur van je kantoor meer open wordt en daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.